maandag 2 maart 2015

Proeverij van het Land

Vandaag een iets uitgebreider recept om de week leuk te beginnen. Afgelopen week was mijn vriend jarig en heb ik als onderdeel van zijn cadeau lekker gekookt. Alle foto’s zijn nu al hier terug te vinden  en de recepten komen in de loop van de week online.

Deze proeverij bestaat uit de volgende elementen:
  • Steak tartaar met gepocheerd eigeel
  • Bitterbal met mosterdsaus
  • Rilette met getoast brood
Alle elementen kun je natuurlijk ook los serveren en aanvullen naar keus.

Steak Tartaar met gepocheerd eigeel
* Steak tartaar
  • 1 Biefstuk(175gr), van de slager (aangezien je het rauw gaat eten)
  • ½ sjalotje
  • 6 mini augurkjes
  • 1el kappertjes
  • 1tl mosterd
Laat de biefstuk op kamer temperatuur komen.
Snij de biefstuk eerst in plakjes en vervolgens in zo klein mogelijke stukjes.
Vervolgens snij je het sjalotje, augurk en kappertjes fijn en meng je dit samen met de mosterd door de gesneden biefstuk.
Breng op smaak met peper en zout en zet aan de klant.

* Gepocheerd eigeel:
  • 2 st eigeel
  • Azijn
Vul een schaaltje met azijn en leg de eidooier een kwartier in de azijn.
Breng in een pan water aan de kook.
Neem met een lepel de dooiers 1 voor 1 uit de azijn en laat ze in het kokende water zakken
Na 2 minuten voorzichtig uit het water halen
* LET OP: Het daadwerkelijke pocheren is je laatste stap en kun je het beste doen wanneer je boord zo goed al opgemaakt is en de bitterbal bijna klaar. Plan dit dus goed en vergeet het kwartietjes in de azijn niet.

Bitterbal met mosterdsaus
  • 2 bitterballen, zelf gebruik ik in dit recept de over bitterballen van Kwekkenboom
  • 1 el mosterd
  • 1 el Mayonaise
Bereid de bitterballen volgens de aanwijzingen op de verpakking
Meng in een kommetje de mosterd en mayonaise tot een mooi sausje.

Rilette met getoast brood
  • Rilette van eend, mocht je geen rilette kunnen vinden kun je ook een lekkere paté kiezen
  • Stokbrood
  • Olijfolie
Snij het stokbrood in dunne plakjes en besmeer deze met de olijfolie.
Leg deze bij de bitterballen in de oven  en bak voor 3-4 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. (mocht je het apart maken of geen bitterballen uit de oven gebruiken, verwarm de oven dan voor op 200°C en bak voor ongeveer 5-6minuten)  

Opmaken van het boord:
Met het opmaken van het boord kun je zelf spelen en elementen weglaten of juist toevoegen.
Zorg wel dat alle onderdelen op het boord de ruimte hebben en niet direct in elkaar overlopen, zodat het boord echt de proeverij laat zien en de smaken bewaard blijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen