Pagina's

donderdag 12 maart 2015

Gebakken Witlof

Witlof is misschien niet gelijk een ingrediënt waar je nu het warmer wordt nog aan denkt maar deze groente is heel veelzijdig en ook in het voorjaar ideaal het gebruiken in warme en koude gerechten. Met dit recept zet je snel en simpel in ongeveer 15 minuten heb je een lekker gerecht op tafel dat ook in het voorjaar niet misstaat.



Ingrediënten voor 2 personen:
  • 3 stronkjes witlof
  • 400gr Krieltjes, 
  • 2 Tartaartjes of 200 gr losse Tartaar 
  • 2tl Mosterd 
  • Peper en Zout

Aan de slag:
  • Begin met de krieltjes, en bereid ze volgens de aanwijzingen. Zelf koop ik altijd de kleine zakjes van 500 gr die je in 8 minuten kook in de magnetron.
  • Pak ondertussen de witlof en haal indien nodig de buitenste blaadjes eraf, en zijn de in de lengte doormidden. Verwijderd het harde gedeelte uit het midden en snij in lange slierten. 
  • Wanneer de aardappels klaar zijn verwijder ze uit verpakking of pan en laat ze iets afkoelen. 
  • Verhit 1 el. olijfolie en klein klontje boter in een grote koekenpan en voeg hier aan de witlof toe. Bak de witlof ongeveer 10 minuten en roer geregeld. 
  • Omdat witlof soms een beetje bitter smaakt kies ik ervoor om de witlof altijd extra op smaak te brengen met een snufje cayennepeper, mocht je voor kinderen koken kun je misschien beter kiezen voor 1 tl. honing. Let er wel op dat wanneer je honing toevoegt je daarna de witlof niet meer te heet verwarmt, honing is een suiker en kan daardoor sneller verbranden. 
  • Terwijl de witlof in de pan zit kun je tartaar bereiden. Neem een mengkom en doe de tartaar hierin en voeg de mosterd en peper en zout toe. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit in 2 porties en vorm 2 platte hamburger. Als je kant en klare tartaar hebt kun je deze op de zelfde wijze bereiden en je zult merken dat de tartaar veel lekkere wordt dan de kant en klare versie. 
  • Verhit in een 2de pan olijfolie en ook een klein klontje boter, bak hierin de tartaar in 5min rond om gaar. Snij gelijk de aardappels door de helft en leg deze met de gesneden kant in de pan bij de tartaar en bak ze krokant. Je hoeft de aardappelen niet om te keren. 
  • Wanneer de tartaar gaar is, is de witlof ook klaar en kun je de witlof, aardappelen en tartaar verdelen of 2 borden.  


En eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten