vrijdag 29 mei 2015

Risotto alla Milanese

Risotto! Heerlijk, maar toch net wat tijdrovender dan de meeste van mijn recepten! Maar daarentegen is Risotto elke minuut van je tijd waard. Met Risotto kun je eindeloos variëren en combineren. Pas bijvoorbeeld het soort bouillon aan en de smaak veranderd gelijk. In dit recept deel ik mijn versie van Risotto op Milanese wijzen gecombineerd met witte asperges en gerookte zalm.


Ingrediënten voor 4 personen:
Risotto:
  • 1 lt groenten bouillon
  • 1 tl saffraan draadjes
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 200 gr Risottorijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g boter
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zwarte peper
Overige ingrediënten:
  • 500 gr Witte Asperges
  • 2 st Bosui
  • 150 gr Gerookte Zalm

Aan de slag:
  • Verwarm de bouillon in een pan en roer de saffraandraadjes erdoor heen.
  • In een pan met dikke bodem de olijfolie en helft van de boter verhitten.
  • Voeg de gesnipperde ui toe er en bak deze op laag vuur ongeveer 5 minuten glazig.
  • Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak al roerende tot de rijstkorrels glanzen.
  • Blus af met de witte wijn en laat de wijn verdampen.
  • Zet het vuur wat hoger, en vervolgens lepel voor lepel de bouillon door de rust roeren  en zachtjes laten koken.
  • Steeds wanneer de bouillon verdampt is een flinke lepel toevoegen en regelmatig blijven roeren. Herhaal dit tot alle bouillon op is en de risotto romig en beetgaar is.
Terwijl je de risotto kookt kun je de overige elementen van je gerecht bereiden.
  • De uitleg over het koken van asperges vindt je hier
  • En snij de bosui in en zalm fijn.
Vervolg risotto:
  • Vuur uitdraaien en 30 gr geraspte Parmezaan en 2de deel van de boter* over de risotto verdelen en 5 minuten met deksel op de pan laten staan.
  • Daarna de risotto doorroeren, en op smaak brengen met zout en peper.
  • Verdeel de risotto vervolgens oven je borden en strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen.

 ....Eet smakelijk!


* mocht je een iets minder boter willen gebruiken kun je hier de boter weglaten en alleen de kaas laten smelten.

Opnieuw opwarmen: Zelf maak ik altijd teveel risotto J Je kunt het prima paar dagen bewaren en dan opwarmen. Doe dit alleen niet in de magnetron maar op laag vuur in een pan(netje). Kook een beetje water en roer dit lepel voor lepel door de risotto tot deze warm genoeg is.  Je gaat dus eigenlijk door met hoe je de risotto hebt bereid. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen