vrijdag 8 mei 2015

Good morning : Mothersday inspiratie

A.s. zondag is het zover: Moederdag! Als klein kind redden je het vaak prima met een mooie tekening of geknutseld mandje, maar boven een bepaalde leeftijd kun je makkelijk meerdere registers opentrekken. En wat is nou leuker dan je moeder te verrassen met een lekker ontbijtje op bed (of aan de keukentafel)? Vandaar vandaag alvast een recept waarmee je makkelijk een mooie en gezellig ontbijtje op tafel kan zetten. 



Het verrassingsontbijt bestaat uit 3 onderdelen, namelijk
  • Oeuf en Cocotte
  • Yoghurt met verse aardbeien
  • en natuurlijk een warm croissantje 

Om met het eerste onderdeel te beginnen, de Oeuf en Cocotte:
Ik heb al eerder een recept hier voor geplaatst, namelijk een versie met gerookte zalm. Dit recept vind je hier.

Voor Moederdag deel ik een variant hier op, die net zo makkelijk en lekker is.
Wat heb je nodig (per persoon):
  • 2 eieren
  • 2.5 el Zuivelspread Light
  • 1 el fijngesneden Bieslook
  • Peper en Zout
  • Zalm/Vis eitjes
Extra nodig voor de bereiding:
  • 1 Ramequin of ovenbestendig schaaltje
  • Hoge ovenschaal
Aan de slag:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Vet de ovenschaaltjes goed in met een klein beetje boter.
  • Meng de zuivelspread, bieslook en snufje peper en zout door elkaar.
  • Verdeel 1/2 van het mengsel over de bodem van het ovenschaaltje.
  • Breek de 2 eieren hier boven en verdeel vervolgens het 2de deel van het mengsel over de eieren 
  • Zet het schaaltje in de ovenschaal en voeg minimaal 2.5 cm kokend water toe zodat de bakjes voor meer dan de helft in het water staan.
  • Zet de schaal voorzichtig in de oven en bak (au bain marie) voor 20-25 min tot dat ei gestold is.
  • Controleer of het ei gaar is door er zachtjes met een vork in te prikken en te kijken of het ei volledig gestold is. Mocht dit niet het geval zijn gewoon nog even terugzetten in de oven.
  • Is het ei volledig gestold haal dan de ovenschaal VOORZICHTIG uit de oven en haal de bakjes uit het water.
  • Verdeel de zalm/vis eitjes over de bovenkant en zet op je bord.

Terwijl je cocotte in de oven staan kun je verder met de rest van het ontbijt. 

Begin voor de Yoghurt met aardbeien met het schoonmaken en halveren van de aardbeien.
Vul vervolgens het benodigde aantal glaasjes met een laagje yoghurt en top de glaasjes af met de verse aardbeien. Is je moeder een echte zoetekauw verdeel dan over elk glaasje een theelepeltje honing voor extra zoetigheid. 

En dan als laatste de croissantjes. Mocht je een bakker in de buurt hebben die open is haal ze dan lekker vers. Maar mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren haal je ze gewoon alvast op zaterdag. Omdat croissantjes het lekkerste zijn wanneer ze een beetje warm en zeker krokant zijn moet je ze waarschijnlijk even oppeppen. Dit kun je heel makkelijk doen door ze wanneer er nog ongeveer 7 minuten op de ovenwekker staan bij de cocotte in de oven te leggen en ze mee te bakken. Hierdoor leven ze weer helemaal op en kun je genieten! 

Serveer je ontbijtje lekker op een groot bord en vergeet de koffie en/of thee niet. Een glas verse jus d'orange zou ook niet misstaan :)

.....Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen