woensdag 24 december 2014

Zoete bijgerechten

Natuurlijk is het vlees, gevogelte of de vis zo ongeveer het belangrijkste tijdens het kerstdiner. Maar in deze post gaat alle aandacht naar wat je als zoetig bijgerecht kan maken.
Hieronder vindt je mijn recepten voor heerlijke cranberrysaus en stoofpeertjes.


Als eerste de saus, wat het je nodig:
- 2 zakken verse cranberries (a 340 p. zak)
- 75gr witte basterd- of kristalsuiker
- 1 sinaasappel, sap en schil*
- 100ml water
*) schil de sinaasappel met een dunschiller zodat je lange slierten krijgt.
Meng de cranberries, suiker, sinaasappelsap en schil samen met het water in een grote pan (met deksel).

Zet de pan met deksel op het vuur en breng aan de kook luistert op de bessen beginnen te "ploppen" en draai vervolgens het vuur laag.
Laat de saus in een afgesloten pan lekker verder sudderen.
Wanneer het grootste deel van de bessen uit elkaar gevallen is en de saus een geleiachtige structuur heeft gekregen, draai je het vuur uit en laat je de saus afkoelen.
Verwijder nu ook de sinaasappel schil uit de pan. Je kunt de saus zowel koud als lauwwarm serveren.


En dan de peertjes;
- 1,5 kilo stoofperen zoals
- 1 hele steranijs*
- 3 kruidnageltjes*
- 1 tl kaneel
*) wanneer je geen steranijs en/of kruidnagel in huis hebt kun je dit ook prima weg laten.

Schil de peren en verwijder het klokhuis en snij ze vervolgens in 4e.
Doe de peren samen met de overige ingrediƫnten in een ruime pan.

Vul de pan met water tot dat de peren onder water staan, breng dit alles aan de kook en wanneer het koken draai het vuur laag en laat de peren gedurende aantal uren zachtjes sudderen tot de peren zacht worden en licht kleuren.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen